Somberheid over de stuurmanskunst van de leiders in China bekruipt ook Amerikaanse centrale bankiers en dat zit aandelenbeleggers niet lekker. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.De Fed heeft op donderdagavond zoals verwacht afgezien van een renteverhoging. Sterker nog, de Amerikaanse centrale bank heeft de aftocht geblazen en een renteverhoging voorlopig in de koelkast gezet. Tijdens de persconferentie met Fed-voorzitter Janet Yellen viel tussen de regels door te lezen dat de Fed weinig vertrouwen heeft dat de centrale bank later dit jaar wel zeker van zijn zaak is om de rente te verhogen: 4 van de 17 centrale bankiers zien dit jaar niet langer een renteverhoging.

Beleggers hadden niet verwacht dat de centrale bank nu al de zenuwen zou krijgen en zo terughoudend zou zijn met een mogelijke toekomstige renteverhoging. Waarom de voorzichtigheid? Het was in ieder geval niet de Amerikaanse economie. De Fed was positiever over de binnenlandse economie en verhoogde zelfs zijn groeiverwachting voor 2015 iets. Waar de centrale bank wel mee in zijn maag zit is de conjunctuurverzwakking in opkomende landen – en dan met name China.

De Fed is ook geschrokken van de zeer volatiele markten afgelopen zomer, waardoor de kapitaalmarkt al is verkrapt zonder dat er een renteverhoging heeft plaatsgehad. De Fed wil nu duidelijkheid hebben in hoeverre de krappere kapitaalmarkt en de slomere wereldeconomie de Amerikaanse economie en de inflatie zullen beïnvloeden. De Fed wil namelijk niet dat de VS blijft fungeren als de afvalbak voor de deflatie van de rest van de wereld. Als de dollar nog harder wordt, wordt het zeer lastig voor de Fed om de te lage inflatie nog op 2 procent te krijgen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2.Beleggers hebben verdeeld gereageerd op het rentebesluit van de Fed. Voor obligatiebeleggers was de terughoudendheid van de centrale de aanleiding om een feestje te bouwen. De koersen van staatsobligaties schoten omhoog, waardoor de rente naar beneden tuimelde (de rente daalt als de koers van een obligatie stijgt). Beleggers verwachten niet langer dat de Fed dit jaar nog de rente verhoogt. Pas in januari of mogelijk zelfs maart is de eerste renteverhoging ingeprijsd. Aandelenbeurzen reageerden aanvankelijk positief op het rentebesluit, maar gingen later onderuit toen Yellen de Chinese autoriteiten een veeg uit de pan gaf.

De mondiale beurscrash in augustus weerspiegelde volgens Yellen onzekerheid bij beleggers dat de Chinese economie het wel eens veel slechter dan verwacht zou kunnen gaan doen “en mogelijk zorgen over de vaardigheid van beleidsmakers om die zorgen aan te pakken.” Vanwege de – naar maatstaven van centrale bankiers – ongewone boute uitspraken van Yellen knakte het vertrouwen van aandelenbeleggers. Europese beurzen noteerden aan het einde van de ochtend meer dan een procent lager. De weekwinst van de AEX wordt daardoor beperkt tot ongeveer een kwart procent.

3.Waar ze absoluut niet blij zijn met het rentebesluit van de Fed is de ECB in Frankfurt. Vanwege de terughoudendheid van de Fed is de euro/dollar koers deze week gestegen van een dieptepunt van 1,121 op woensdag naar 1,145 vanochtend. Volgens de laatste voorspellingen van de ECB moet de euro/dollar de komende jaren op 1,10 blijven om in 2017 de inflatie op 1,7 procent te krijgen, een niveau waarbij de ECB net kan beweren dat het aan zijn doelstelling van 2 procent voldoet.

In die voorspellingen valt te lezen dat als de euro/dollar 5 procent boven de 1,10 dollar per euro ligt, de inflatie in 2017 0,1 tot 0,5 procentpunt lager zal uitvallen. Met andere woorden, als de euro/dollar op deze niveaus blijft heeft ECB-president Draghi een probleem en moet hij het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro gaan uitbreiden. Draghi’s rechterhand, vice-president Constancio, wakkerde speculatie op een groter obligatieaankoopprogramma verder aan. Constancio zei dat de ECB relatief weinig obligaties koop vergeleken met de veel grotere aankoopprogramma’s van de Fed en de Bank of Japan.

4.Altice topman Patrick Drahi is nog lang niet klaar met het doen van overnames in de VS. De topman van het telecombedrijf zei donderdag volgens persbureau Bloomberg News naar aanleiding van de overname van kabelaar Cablevision dat hij “nog steeds de omvang van het bedrijf in de VS kan laten groeien” en dat er “meer mogelijkheden om te consolideren zijn”.

Altice kondigde gisteren de overname van Cablevision voor 17,7 miljard dollar aan. Een aantal maanden geleden lijfde Altice een andere Amerikaanse kabelaar, Suddenlink, voor 9,1 miljard dollar in. Drahi financiert de ene na de andere overname door de over te nemen bedrijven vol te laden met schulden. Gisteren verklapte de CEO hoe hij ze vervolgens winstgevender maakt: beknibbelen op het personeel. “Ik houd er niet van om salarissen te betalen,” aldus Drahi. “Ik betaal het liefst zo min mogelijk.”

5.Behoort u tot Generatie X (geboren na de baby-boomers) of Y (millenials)? Dan zit u volgens de Bank of England in de hoek waar de klappen vallen. Een econoom van de Britse centrale bank schreef vrijdagochtend in een blog dat jongere generaties grotendeels verantwoordelijk waren voor de schuldenopbouw van huishoudens in de periode 1995-2012. Huishoudens wienr balans juist sterker werd en een toename van hun netto-vermogen zagen, waren – u raadt het al – babyboomers. “Deze spectaculaire divergentie tussen inkomen en schulden voor jongere generatie is zorgwekkend.” Volgens de econoom lijkt het er op dat jongere generaties met pensioen zullen gaan en nog steeds in de schulden zitten – een situatie die geen precedent kent.

6.Beleggers zijn gulzig Griekse staatsleningen aan het opkopen in aanloop naar de verkiezingen komende zondag. Sterker nog, de Griekse 10-jaars rente daalde vanochtend naar 7,95 procent. Dat is het laagste niveau sinds december 2014, toen duidelijk was dat de linkse Syriza partij aan de macht zou komen.

Vanwaar het optimisme over Griekenland? Opiniepeilingen wijzen er op dat partijen die (schoorvoetend) het hervormings- en bezuinigingsprogramma zullen accepteren een overgrote meerderheid in het parlement zullen krijgen. Dat er moeizame coalitieonderhandelingen komen omdat waarschijnlijk geen enkele partij de absolute meerderheid krijgt, nemen beleggers op de koop toe. De ECB staat namelijk klaar om ook Griekse obligaties te kopen als Athene later dit jaar slaagt voor de eerste review van de bailout.

7.Volgens het CBS is het consumentenvertrouwen in september marginaal gedaald. De vertrouwensindex zakte met een punt naar 5 van 6 in augustus, wat het hoogste niveau in acht jaar tijd was. Economische verwachtingen namen flink af, want de deelindicator hiervoor zakte met 10 punten naar 17. De stand van 27 in augustus was het hoogste niveau sinds 2007.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl